Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy Segédeszköz-bemutató

2014. március 21.

Összefoglaló a programról

 

A Látásfogyatékosok Keszthelyi Kistérségi Egyesülete 2014. március 21-én segédeszköz bemutatót szervezett látássérült sorstársainak a keszthelyi Balaton Színház Simándy József termében.
Szalai Sándor Egyesületünk elnöke köszöntötte a megjelent több mint 80 érdeklődőt.

Nyitányként a keszthelyi Festetics György Zeneiskola növendékeinek előadást hallgathattuk meg.

Előadást hallgattunk meg Vozár Péterné a keszthelyi Önkormányzat képviselő Asszonyától.

Dr. Kovács Orsolya zalaegerszegi ügyvédnő az Egyenlő Bánásmód Hatóság működéséről szólt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt benyújtott panaszok kivizsgálása és az egyenlő bánásmód szempontjainak érvényesítése. A hatóság azoknak az ügyfeleknek az ügyében jár el, akiket diszkrimináció, azaz hátrányos megkülönböztetés ér. Az ügyvédnő előadásának díja, szintén e pályázatból került finanszírozásra.

A Labrador Kft. 1989 óta foglalkozik a vakok és gyengénlátók segédeszközeinek forgalmazásával. Kínálatukban megtalálhatók a legegyszerűbb otthon használatos, a munkavállaláshoz, valamint iskolai oktatáshoz szükséges olvasókészülékek, braille nyomtatók, valamint egyéb segédeszközök. Ők örömmel elfogadták felkérésünket, és ingyenesen megtartották előadásukat.

 Az Alko-soft Bt. 2004 januárjában alakult azzal a célkitűzéssel, hogy segítse magánszemélyek számítógéppel kapcsolatos problémáinak megoldását, valamint kisebb cégek informatikai infrastruktúrájának kialakítását, és folyamatos működésének biztosítását. Cégük alkalmazottai látássérült szakemberek. Fő feladatuk a látássérült munkavállalók foglalkoztatása, illetve a látássérült felhasználók Informatikai és egyéb támogatása. Szeretnék elérni, hogy az embert ne a testi adottságai, hanem a belső értékei, illetve intellektusa miatt értékeljék. Ennek egyik fontos eszköze a fogyatékos emberek elfogadtatása a társadalommal szemben. Másik módja, hogy a fogyatékos ember is elfogadja magát. Önbizalommal rendelkezzen, és akarjon beilleszkedni az „épek” világába. Ezt a feladatot kicsit sajátos úton, a számítástechnika felől közelítik meg. Komoly segédeszközök forgalmazását kezdhették meg, melyet ők honosítottak magyar nyelvre. Megtalálható kínálatukban különféle videó-nagyító, beszélő eszközök, a JAWS képernyőolvasó, a MAGIC képernyőnagyító szoftver is. Valamint foglalkoznak mobiltelefonra telepíthető beszélő, nagyító szoftverekkel is. A cég képviselői szintén megtiszteltek minket jelenlétükkel.

Elfogadta meghívásunkat a fonyódi Lions Club. A nemzetközi Lions mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok és gyengénlátók segítése jelenti. A lionok ennek érdekében a SightFirst (A látás az első) program keretében szemvizsgálatokat, szemszűréseket szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat gyűjtenek. A LIONS Club térítésmentesen biztosította számunkra a szűrőberendezést.

Az új irodahelyiségünket megosztjuk más fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetekkel is megosztjuk. Így az Értelmi fogyatékosok egyesületével és a Siketek és nagyothallók keszthelyi csoportjával is. A programra a szervezetek csoportjait is meghívtuk. Pummerné Gróf Katalin a SINOSZ Zala Megyei Szervezetének Tiktára mutatta be csoportját. Az egész program alatt jelnyelvi tolmács segítette siket sorstársainkat abban, hogy az előadásokat megérthessék.

A nap utolsó előadói a Pannon Halláscentrum zalaegerszegi képviselői voltak. Az általuk végzett hallásszűrés fontosságáról tartottak rövid összefoglalót.

 Az előadások végeztével, finom ebéddel vártuk sorstársainkat.

Ebéd után kezdődtek a szűrő vizsgálatok, és segédeszköz bemutatók.